Üretroplasti Ameliyatı Nedir? Hangi Doktor Yapar?

Üretroplasti Ameliyatı Nedir? Hangi Doktor Yapar?

Üretroplasti Nedir ?

Üretroplasti ameliyatı, üretra darlığının kesin tedavisinde kullanılan bir ameliyat tekniğidir. Bu ameliyatta dar olan kısım çıkarılır ve kalan uçlar uç uca yeniden dikilerek birleştirilir. Buna uç uca anastomoz üretroplasti tekniği  adı verilir. Bazı durumlarda ise dar olan kısım uzundur ve bu tekniği uygulamak mümkün olmayabilir. Bu durumda ise yanak ya da dudak iç yüzeyinden alınan doku parçası ile üretradaki dar yere yama yapılır. Bu tekniğe ise augmentasyon üretroplasti tekniği denir.

Açık üretra darlığı ameliyatı, idrar kanalı (üretra) içerisindeki darlığa neden olan skar yani nedbe dokusunun çıkartılması ve idrar kanalının yeniden tamir edilmesi işlemidir. Eğer ameliyat başarılı bir şekilde uygulanırsa, ameliyattan sonra hasta artık yaşam boyu rahat bir şekilde idrarını yapabilir.

Üretroplasti Ameliyatı Hangi Doktor Tarafından Yapılır?

Üretroplasti, mutlaka deneyimli merkezlerde ve bu konuda deneyimli üroloji doktorları tarafından yapılması gereken bir ameliyattır. Çünkü daha önce geçirilen başarısız ameliyat, sonraki ameliyatın başarısını da düşürür. Bu yüzden dokuların kaynamasından sonra 2. ve 3. ameliyatlarla ancak üretra bütünlüğü sağlanabilir.